Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2013 » Серпня » 5 » Команда фінансового сектору Світового банку запропонувала представникам державних органів своє бачення реформи ринку кредитних спілок
16:41

Команда фінансового сектору Світового банку запропонувала представникам державних органів своє бачення реформи ринку кредитних спілок

В Україні 8—17 липня відбувалась місія команди фінансового сектору Світового банку. Її головною метою було продовжити дискусію з представниками державної влади щодо пріоритетів реформ у фінансовому секторі. Як відомо, експерти Світового банку в процесі роботи зазначеної місії провели низку зустрічей і консультацій з представниками ВАКС і ПЗВ. Нагадаємо: попередньо ВАКС направляла звернення на адресу Світового банку, в якому висловила занепокоєння з приводу ситуації, що складається навколо кредитних спілок. За підсумками свого візиту команда Світового банку підготувала та запропонувала представникам державних органів Пам’ятну записку.

Пам’ятна записка адресована Ю. Колобову, Міністру фінансів України, І. Прасолову, Міністру економічного розвитку та торгівлі України, А. Максюті, Першому заступнику Міністра економічного розвитку і торгівлі України, О. Ткаченку, Заступнику Голови Національного банку України, І. Акімовій, Першому заступнику Глави Адміністрації Президента України, О. Шаровій, директору-розпоряднику Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Д. Тевєлєву, Голові Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Б. Візірову, Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Ф. Хеерсмерку, виконавчому директору Світового банку, та Р. Жуковському, старшому раднику виконавчого директора Світового банку.

Серед іншого у Пам’ятній записці Світового банку зазначено таке:

«17. Галузь кредитних спілок (КС).

Команда Банку розглянула проекти змін до законодавства про кредитні спілки, запропоновані НБУ та НКРРФП. Команда поділяє погляди регулюючих органів щодо необхідності терміново вжити заходи для усунення з ринку недіючих і шахрайських кредитних спілок і застосувати до цієї галузі більш високі вимоги щодо нагляду та фінансової звітності. Тим не менш, команда висловила своє занепокоєння з приводу запропонованого в проекті рішення... таке рідко зустрічається в міжнародній практиці. У більшості країн, де працюють кредитні спілки, їм дозволено залучати депозити або інші форми боргового фінансування від учасників. Окрім того, як й у інших країнах, більшість українських КС зареєстрована в невеликих містах або сільській місцевості з обмеженим доступом до банківських послуг, а тому КС обслуговують середній ринок між клієнтами банків і позичальниками мікрофінансування, створюючи суттєву соціальну та економічну цінність. Тому місія занепокоєна тим, що заборона інструментів, подібних до депозитів, призведе до значного зменшення доступності фінансів для тих, кого обслуговують кредитні спілки, та призведе до масового забирання вкладів навіть зі стабільних спілок; це спричинить негативні наслідки для економіки. Команда вважає, що кращим підходом до майбутньої «очистки» галузі було б встановлення розумного мінімального відношення капіталу до зобов’язань, що дозволить обмежити фінансування кредитних спілок за рахунок залученого капіталу, зберігаючи вклади учасників як основну форму фінансування, та проведення повторного ліцензування із посиленням нагляду за галуззю як з боку НКРРФП, так і з боку Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС) та інших структур саморегулювання...».

Рубрика: Кооперативний рух | Переглядів: 849 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]