Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2012 » Листопада » 15 » Кооперативний рух на Сумщині
13:48

Кооперативний рух на Сумщині

В останній день жовтня в СНАУ відбулося виїзне засідання постійної депутатської комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села.

Народні обранці обговорювали виконання рішення Ради регіонів від 19 вересня 2012 року щодо розвитку сільських територій та хід виконання рішення обласної ради від 03.03.2012 року «Про програму розвитку сільських територій Сумської області на період до 2020 року». Основою програми є перенесення фокусу державної політики на середньотоварного та дрібнотоварного виробника. Тому сьогодні зусилля влади направлені на вирішення нагальних проблем сільгоспвиробників.

В першу чергу, це – розвиток кооперації. Голова депутатської комісії, ректор Сумського національного аграрного університету Володимир Ладика зазначив, що прийнята державна програма підтримки розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на період до 2015 року передбачає додаткове створення та надання допомоги більш як 10 тисячам кооперативних об'єднань селян. «Подібні програми приймаються й на регіональному рівні. Зокрема Сумською обласною радою прийнято рішення про виділення з обласного бюджету в поточному році 3,3 млн.грн. на створення 19 обслуговуючих кооперативів – 11 молочарних та 8 сервісних. Таким чином, новостворений кооператив отримає з місцевого бюджету в середньому понад 170 тисяч гривень для формування матеріально-технічної бази».

Незважаючи на те, що населення виробляє в господарствах вагому частку сільськогосподарської продукції, у селах й донині відсутня належна заготівельно-збутова мережа. Наявні заготівельні пункти переробних підприємств не відповідають потребам сьогодення, оскільки не забезпечують умов формування товарних обсягів якісної продукції та сприятливих закупівельних цін. «Тому в основі розбудови ринкової інфраструктури має бути створення в сільській місцевості обслуговуючих кооперативів. Саме в послугах таких організацій відчувають гостру потребу малі форми господарювання сільських поселень України. Формування мережі молочарських, плодоовочевих, м'ясних, сервісних та інших об'єднань дрібних товаровиробників сприятиме створенню додаткових робочих місць, зайнятості населення, а відтак - збільшенню їхніх доходів», - зазначив Володимир Ладика.

Тим не менше це питання викликало суперечку серед депутатів. Розгорнулася дискусія щодо проблем створення кооперативів, серед яких: недолуга податкова система та недосконалість економічного і законодавчого поля, в якому нині функціонують кооперативи. Одним із стримуючих факторів створення обслуговуючих кооперативів є і недостатня обізнаність сільського населення. Депутати наголошували на тому, що необхідно усунути протиріччя, прийняти програму державної системи цінового моніторингу сільськогосподарської продукції, визнати в якому напрямку і скільки кооперативів необхідно розвивати та виділити кошти на розвиток кооперативного руху з обласного бюджету.

Рубрика: Кооперативний рух | Переглядів: 974 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]