Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2013 » Січня » 21 » Невеликі кредитні спілки звільнять від фінансових нормативів
16:21

Невеликі кредитні спілки звільнять від фінансових нормативів

У Нацкомфінуслуг запропонували підняти планку активів кредитних спілок (КС), до яких не застосовується ряд фінансових нормативів, з 0,5 млн грн до 2,3 млн грн. Це пом'якшить контроль регулятора над діяльністю невеликих КС, проте учасники ринку не вважають, що дана ініціатива призведе до зловживань, оскільки невеликі кредитні установи виявилися фінансово найбільш стійкими під час кризи. 

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, запропонувала переглянути "Положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок". Всі союзи діляться на три групи в залежності від ризиків діяльності, обсягу та характеру проведення операцій, наявності мережі відокремлених підрозділів, ліцензій на залучення депозитів та видачу кредитів за рахунок залучених коштів. 

Запропоновано змінити критерій розміру активів. До першої групи з високими ризиками належать спілки з активами більше 10 млн грн. Середній рівень ризику у КС з активами 0,5-10 млн грн, а найнижчий - у КС зі вкладами до 0,5 млн грн. Тепер регулятор пропонує встановити планки в 10 тис. та 2 тис. мінімальних заробітних плат - тобто 11,5 та 2,3 млн грн відповідно. 

Крім того, регулятор скасує норму, яка обмежує частку кредитів спілок на рівні 60% активів з урахуванням резервів під проблемні позики. "Документи, які регулюють діяльність КС, прийняті ще в 2004 році. Зараз з'явилася необхідність скасувати та змінити деякі обмеження положення", - прокоментували цю ініціативу в Нацкомфінуслуг. Комісія не називає кількість КС, які входять у третю групу, з їх загальної кількості більше ніж 600. 

Учасники кредитного співтовариства вважають запропоновані регулятором зміни закономірними. "Логічно використовувати індикативну величину, а не фіксовану суму. До того ж сума в 500 тис. грн, затверджена багато років тому, вже втратила актуальність", - говорить голова правління об'єднання КС "Програма захисту вкладів" Іван Вишневський. 

Ініціатива Нацкомфінуслуг збільшить кількість КС, які відносяться до третьої групи і до яких не застосовується ряд фінансових нормативів. Їм не потрібно розраховувати коефіцієнт платоспроможності (для першої групи КС він становить 8%, для другої - 7%) і виконувати норматив короткострокової ліквідності (100% для обох груп). Більш того, для третьої групи діють спрощені критерії оцінки якості управління. Керівництво КС повинно лише затверджувати кошторис витрат на рік і щоквартально звітувати перед спостережною радою про діяльність кредитної спілки. 

На практиці частина КС, навіть з активами в 0,5-2,3 млн грн, так і залишиться у другій групі, якщо у них є ліцензії на залучення вкладів на депозитні рахунки і надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів. "Від ринку була пропозиція відмовитися від показника "наявність ліцензії на право залучення депозитів" при віднесенні кредитної спілки до третьої і другої групи класифікатора і орієнтуватися тільки на розмір активів", - розповідає Іван Вишневський. 

І хоча тепер якість нагляду Нацкомфінуслуг над невеликими КС знизиться, їх представники з такою думкою не згодні. "Як показала практика, невеликі КС, які працюють як класичні каси взаємодопомоги, більш стійкі, ніж великі спілки, що ведуть діяльність на всій території України, - пояснює екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов. - Коли розробляли положення про фінансові нормативи для КС, низькоризикованими вважалися союзи з активами менше 500 тис. грн. З тих пір пройшло багато часу, ринок кредитної кооперації розвивається, тому мені здається, рішення регулятора виглядає цілком обгрунтованим".


Рубрика: Кооперативний рух | Переглядів: 958 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]