Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2013 » Квітня » 18 » Укоопспілка оприлюднила старі фото української кооперації. СЛАЙДИ
12:02

Укоопспілка оприлюднила старі фото української кооперації. СЛАЙДИ

Укоопспілка оприлюднила в мережі Інтернет архів унікальних старовинних фотографій, які відображають історію розвитку кооперативного руху в Україні. Це 85 світлин, окремим із яких вже понад 100 років.

Про це повідомляє прес-служба Укоопспілки.

Фото були зібрані з усіх регіонів України. Більшість з них до архіву передали самі кооператори, яким унікальні фото залишились у спадок. Дещо ж збиралося у вишах, архівах, обласних та районних споживспілках.

"Сьогодні багато хто вважає, що споживча кооперація зародилася на селі, - зазначив голова правління Укоопспілки Владислав Гончаренко. - Історичні факти свідчать про інше – у дорадянські часи ідеологами споживчої кооперації в Україні була інтелігенція, яка бачила у цьому економічну платформу для розвитку України".

За словами Гончаренка, архівні фотографії демонструють різні етапи становлення кооперації, яка фактично, як малий бізнес, залежала від історичного контексту.


На фото зображені пайовики та працівники споживчої кооперації різних часів, магазини системи, ярмарки тощо. Найстаріша світлина датується 1909 роком, вона зроблена під час урочистостей з нагоди 25-річчя першої кооперативної установи Галичини – Товариства "Народна торгівля".

Фото зберегло постаті українських митців: зокрема всесвітньовідомого українського письменника Василя Стефаника (світлина "Курс книговодів сільських кооперативів"), відомого українського архітектора і громадського діяча Василя Нагірного, який разом із Михайлом Грушевським заснували "Товариство для розвою української штуки", що мало значний вплив на розвиток галицької архітектури та мистецтва в цілому.
Фотографії можна подивитися на сайті Укоопспілки і на фейсбуці.

Перше споживче товариство було створене в Харкові 1866 році. Нині створена у червні 1920 року Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка) об’єднує 23 облспоживспілки.

Традиційно основною галуззю діяльності споживчої кооперації України є торгівля. Сьогодні в систему Укоопспілки входить більше 10 тисяч магазинів в різних областях країни, підприємства системи забезпечують роботою 64,5 тисяч українців.

Рубрика: Кооперативний рух | Переглядів: 963 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]