Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2013 » Вересня » 1 » Житлово–будівельні кооперативи у Черкасах реорганізуються в об’єднання співвласників багатоквартирних будинків
11:35

Житлово–будівельні кооперативи у Черкасах реорганізуються в об’єднання співвласників багатоквартирних будинків

У місті вже створено 133 ОСББ, шість з них – колишні житлово–будівельні кооперативи.

Серед них – ОСББ "Гоголя–360", реорганізоване у 2010 році із колишнього ЖБК. Загалом нині в Черкасах діє близько ста житлово–будівельних кооперативів.
Тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу сприяння ОСББ департаменту житлово–комунального господарства Черкаської міської ради Юрій Кучеренко розповів, що за перші два роки існування ОСББ "Гоголя–360" у цьому будинку було капітально відремонтовано три ліфти, зроблено капітальний ремонт покрівлі, замінено електропроводку в одному з під’їздів, а також частково замінено крани та засувки на трубах з водопостачання.
Голова правління ОСББ Гоголя–360" Катерина Косенко зауважила, що навряд чи їм вдалось би за відносно короткий час зробити такий значний обсяг робіт самотужки без допомоги міського бюджету. За ці роки їх об’єднання отримало на згадані роботи більше ста тисяч гривень від міста на умовах співфінансування.

– Цьогоріч, заручившись підтримкою міського бюджету, це об’єднання відремонтувало електромережі ще у двох під’їздах та замінило бойлер гарячого водопостачання. Загалом у 2013 році на ці роботи з міської казни вони отримали близько тридцяти тисяч гривень, що становить 35 відсотків від загальної вартості робіт. Решту коштів об’єднання сплатило самостійно. Така допомога передбачена міською Програмою підтримки ОСББ, яка діє в Черкасах вже шостий рік поспіль, – відзначив Юрій Олександрович.

За його словами, реорганізація ЖБК в ОСББ – беззаперечно вигідний крок для будинку і кожного конкретного його мешканця, які, утворивши нову форму господарювання, матимуть більше можливостей для вирішення проблемних питань, з якими стикаються у своєму будинку.

Житлово–будівельні кооперативи у фінансовій, нормативно–правовій та інформаційній сферах залишились на крок позаду від ОСББ, тим самим, позбавляючи себе можливості більш ефективного користування спільним майном, – зауважив Юрій Кучеренко.

– Перш за все – це фінансова підтримка з боку міського бюджету. Приміром, цього року на проведення робіт з капітального ремонту будинків ОСББ у казні Черкас передбачено майже 1 млн 238 тисяч гривень, з яких нині освоєно лише близько 400 тисяч гривень. Тому бажаючим серед черкаських ОСББ отримати бюджетне співфінансування для проведення робіт з капітального ремонту їх будинку потрібно поспішати подавати документи, – наголошує Юрій Олександрович.

До речі, цього року заявки на співфінансування до Черкаської міської ради подали 19 черкаських об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і всі вони були задоволені. А от з 2008 по 2012 роки в Черкасах загалом 51 ОСББ скористалось такою допомогою, отримавши на капітальні ремонти своїх будинків кошти на загальну суму 4,5 мільйона гривень.

– Тоді як житлово–будівельні кооперативи позбавлені такої можливості. Оскільки на державному рівні відсутні законодавчі підстави для бюджетного фінансування ЖБК, – акцентував Юрій Кучеренко.

А також пояснив, що ЖБК – це юридична особа, яка є власником будинку. Тоді як квартири перебувають у приватній власності їх мешканців. А от ОСББ – це юридична особа, яка не є власником будинку. І саме господарі квартир є співвласниками будинку.

За більш детальною інформацією щодо створення та діяльності ОСББ можна звернутись у відділ сприяння ОСББ Черкаської міської ради за адресою: вул. Байди Вишневецького, 36, каб. 508, або за тел. 32–00–78.

Рубрика: Новини кооперативів | Переглядів: 984 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]