Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2012 » Серпня » 20 » Гарні новини в оподаткуванні для садівничих і гаражних кооперативів
11:34

Гарні новини в оподаткуванні для садівничих і гаражних кооперативів

У зв’язку з прийняттям Закону України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (далі -- Закон №4834) вдосконалено надання пільг з податку на прибуток для садових і гаражних кооперативів (товариств). До прийняття Закону №4834 садівничі та гаражні кооперативи мали право на включення до Реєстру неприбуткових організацій і установ (далі -- Реєстр) на підставі підпункту «г» пункту 157.1 статей 157 Податкового кодексу України (далі -- ПКУ), якщо вони були «іншими, ніж визначені в підпункті «б» цього пункту, юридичними особами, діяльність яких не передбачає отримання прибутку згідно з нормами відповідних законів».

Тепер, з набранням чинності з 1 липня 2012 року пунктом 43 розділу I Закону №4834, неприбуткові садівничі та гаражні кооперативи або товариства виділено в окрему групу в новому підпункті «з», яким доповнено пункт 157.1 ПКУ. Відповідно, визначено і перелік звільнених від оподаткування доходів для цієї групи, ними доповнено пункт 157.9 ПКУ: крім доходів у вигляді разових і періодичних внесків і пасивних доходів, які звільнялися і раніше, тепер звільнятимуться ще й доходи, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань.

Зазначимо ще один позитивний момент, до якого приведе включення садових і гаражних кооперативів (товариств) до Реєстру неприбуткових організацій і установ на підставі нового підпункту «з» пункту 157.1 ПКУ, а не підпункту «г», як було раніше. Адже неприбуткові організації, включені до Реєстру на підставі підпункту «г» пункту 157.1 ПКУ, повинні відстежувати розмір своїх пільгованих доходів, оскільки щороку, на кінець першого кварталу року, наступного за звітним, вони розраховують податок на прибуток з суми перевищення відповідно до абзацу першого пункту 157.11 ПКУ. А саме: якщо звільнені від оподаткування доходи таких організацій, отримані протягом звітного (податкового) року, на кінець першого кварталу року, наступного за звітним, перевищують 25% загальних доходів, отриманих протягом такого звітного (податкового) року, необхідно сплатити податок на прибуток з нерозподіленої суми прибутку до суми такого перевищення. Решта ж неприбуткових організацій звільняється від розрахунку і сплати податку на прибуток з суми такого перевищення: вони можуть накопичувати власні доходи, звільнені від оподаткування, і використовувати їх зі статутною метою в міру необхідності.

Таким чином, з 01.07.2012 р. садові та гаражні кооперативи (товариства) отримали право включення до Реєстру неприбуткових організацій і установ як окрема самостійна група. Якщо їх буде включено до Реєстру на підставі нового підпункту «з» пункту 157.1 НКУ, то, крім доходів у вигляді разових і періодичних внесків і пасивних доходів, які звільнялися і раніше, буде звільнено ще й доходи, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань. Також таким неприбутковим організаціям можна буде накопичувати власні доходи, звільнені від оподаткування, і використовувати їх зі статутною метою в міру необхідності.

Тепер, з метою приведення у відповідність до законодавчих норм, на черзі внесення змін до Положення про Реєстр неприбуткових установ і організацій, затверджене наказом ДПА України від 24.01.2011 р. №37.

Рубрика: Кооперативний рух | Переглядів: 1797 | Автор: Celvin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]