Шевченко закликає об'єднуватись



Меню сайта

Пошук

Головна » Новини » 2013 » Жовтня » 4 » На Львівщині дев’ять аграрних кооперативів отримали 1 млн грн
09:40

На Львівщині дев’ять аграрних кооперативів отримали 1 млн грн

У 2013 році вперше в рамках комплексної програми підтримки АПК Львівщини обласним бюджетом передбачено один мільйон гривень на підтримку сільськогосподарської кооперації – розвиток молокозаготівельних і молокопереробних кооперативів. За результатами конкурсу право на отримання фінансової допомоги отримали дев’ять кооперативів – чотири новостворених і п’ять діючих.

Про це  повідомив 3 жовтня на прес-конференції заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Андрій Чопик.

Він розповів, що п’ять кооперативів – молокозаготівельні, котрі збирають молоко на певних територіях і самостійно визначають напрями збуту (заводи, ринки, малі бізнесові структури). Чотири кооперативи – новостворені, молокопереробні, завданням яких буде виготовлення якісної молочної продукції для шкіл, садочків, лікарень. Вони ще не здійснюють свою діяльність.

Кооперативи розташовані у Бродівському, Золочівському, Жовківському, Дрогобицькому, Перемишлянському та інших районах Львівщини. «Ці кооперативи будуть розвиватися, оскільки є підтримка ініціативних груп, розуміння селян і сприяння органів районної влади», – запевняє Андрій Чопик.

Водночас він зазначає, що кооператив є суб’єктом підприємницької діяльності, але не комерційного, а соціального плану, і додає: «Питання зараз полягає в тому, щоб забезпечити швидку реалізацію програми, бо цього року вона була затверджена дуже пізно – 16 травня. Тому в цьому році не всі кооперативи зможуть реалізувати задумане».

За словами заступника директора департаменту, труднощі у діяльності кооперативів полягають не лише в питаннях фінансування, а й у створенні лідерських команд. Львівщина – один з тих регіонів, де значна кількість сільськогосподарської продукції виробляється дрібними підприємствами. Андрій Чопик наголосив, що на наступний рік потрібно ініціювати вдвічі збільшити фінансування на розвиток кооперативів області.

«Також хочемо розширити види кооперативів. Крім молокопереробних, є велика потреба у сервісних кооперативах – з обробки ґрунту, заготівлі кормів, утилізації відходів життєдіяльності тварин», – повідомив він.

Крім того, чиновник зазначив, що сьогодні обласний бюджет відшкодовує кооперативам 90% вартості обладнання в якості співфінансування.

Загалом на Львівщині зареєстровано 50 кооперативів, 17 з яких реально здійснює сьогодні свою діяльність.
Рубрика: Новини кооперативів | Переглядів: 2070 | Автор: Celvin | Теги: Держава, львів, село | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]